PEČENE POLPETE
Jedan od nasih marketa nam nudi razne recepte sa svojim artiklima. Posto sam neposlusan drzati se recepta, evo jos jedna kombinacija ...
SASTOJCI
0,5 kg mljevenog mesa
1 dl couscousa
1 luk
persin bosiljak, timijan i sl.
1 poriluk
1 mrkva
jogurt, vrhnje
vegeta, papar
PRIPREMA
1. Pripremiti couscous po uputama na pakovanju.
2. Luk sitno isjeckati i staviti uz kap ulja na dva minuta u mikrovalnu ili na tavu da omeksa.
3. Sastaviti mljeveno meso, gotov couscous, omeksan luk, zacinsko bilje i zacine.
4. Umijesiti smjesu, oblikovati polpete i staviti ih u pec da se peku 15 min na 200`C.
5. Za to vrijeme odvojiti bijeli dio poriluka, odvojiti svaki sloj, oprati i razati na siroke trake.
6. Oguljenu mrkvu rezati na duge, siroke i tanke trake pomocu noza za guljenje krompira.
7. Poriluk i mrkvu okreniti na kratko na laganoj vatri u pouljenoj tavi da omeksaju. Zamutiti jogurt i vrhnje, uliti u tavu, zaciniti po zelji, tavu protresti i skinuti s vatre.
8. Nakon nekih petnaestak minuta izvaditi pecene polpete i posluziti uz "tagliatele" od mrkve i poriluka uz salatu .
Nema komentara:
Objavi komentar