PEČENE POLPETE

PEČENE POLPETE

Jedan od nasih marketa nam nudi razne recepte sa svojim artiklima. Posto sam neposlusan drzati se recepta, evo jos jedna kombinacija ...



SASTOJCI

0,5 kg mljevenog mesa
1 dl couscousa
1 luk
persin bosiljak, timijan i sl.
1 poriluk
1 mrkva
jogurt, vrhnje
vegeta, papar

PRIPREMA

1. Pripremiti couscous po uputama na pakovanju.
2. Luk sitno isjeckati i staviti uz kap ulja na dva minuta u mikrovalnu ili na tavu da omeksa.
3. Sastaviti mljeveno meso, gotov couscous, omeksan luk, zacinsko bilje i zacine.
4. Umijesiti smjesu, oblikovati polpete i staviti ih u pec da se peku 15 min na 200`C.
5. Za to vrijeme odvojiti bijeli dio poriluka, odvojiti svaki sloj, oprati i razati na siroke trake.
6. Oguljenu mrkvu rezati na duge, siroke i tanke trake pomocu noza za guljenje krompira.
7. Poriluk i mrkvu okreniti na kratko na laganoj vatri u pouljenoj tavi da omeksaju. Zamutiti jogurt i vrhnje, uliti u tavu, zaciniti po zelji, tavu protresti i skinuti s vatre.
8. Nakon nekih petnaestak minuta izvaditi pecene polpete i posluziti uz "tagliatele" od mrkve i poriluka uz salatu .

Nema komentara:

Objavi komentar