DOMAĆI SIR I RAZNI PREMAZI

DOMAĆI SIR I RAZNI PREMAZI

Trebate domaci sir, a nemate kravu, kozu ili ovcu. Noooo problem, i od kupovnog mlijeka se moze napraviti sir.



SASTOJCI

Za sir

9 l mlijeka, sto masnijeg
4 zlice soli
2 zlicice sirista

Osnovna masa za premaze

ostatak od sira
--- maslac ili margarin
--- sol i papar i ostali zacini po volji

Dodaci za razne namaze

Sitno isjeckano ili samljeveno: luk, cesnjak, paprika,
tvrdo kuhano jaje, kavijar
iz tube, skampi, kozice,
dimljena riba, prsut...

PRIPREMA


Postupak pravljenja sira

1. U lonac se ulije mlijeko, doda sol i siriste, promijesa i grijemo na temperaturi oko 37'C (''toplina ruke"). Kad se ugrijalo, ostavimo da se ukruti, zgusne. Proces traje nekoliko sati. Najsigurniji uspjeh postizemo kad ovu radnju obavimo uvecer i nastavimo ujutro.
2. Kad je mlijeko zgusnuto, sjecemo ga nozem, na kocke i ugrijemo na otprilike 80 C (ne dozvolimo da provri). Sad vidimo da se stvara sirutka i sir tone u njoj. Skinemo sa vatre i ostavimo da se ohladi.
3. U cijediljku stavimo gazu i na nju supljacom stavljamo sir da se ocijedi. Zatim ga onako zamotanog u gazi stavljamo pod uteg da se ocijedi i otvrdne. Ako nemate opremu, stavimo ga izmedju dvije daske za sjeckanje i na gornju dasku stavimo neki uteg, kamen i sl.

Drugi nacin tlacenja sira je da se upotrijebi prazna limenka od konzerve, bez poklopca i dna. Napravimo disk od drveta koji slobodno ulazi u limenku. Stavimo u gazu zamotan sir u limenku, na to drveni disk i na njega uteg. (Dalmosice znaju kako se sole srdele).
4. Vec sljedeci dan mozemo da probamo jesmo li uspjeli.

Razni premazi

1. Od ostatka sira napravimo osnovnu masu od navedenih sastojaka, provjerimo okus i dodajemo ostale sastojke po zelji. Ja sam napravio tri varijante:
-cesnjak i masline
-kuhano jaje i kavijar
-luk i paprika

Pocetnici mogu zapoceti sa jednom litrom mlijeka i moguca "katastrofa" se moze upotrijebiti za razne torte od sira, palacinke ili za slane pite i slicno.


Samo hrabro, drage domacice, muzici mogu da ciste iza vas!!!:D

Nema komentara:

Objavi komentar