RIBA DIMLJENA U PEĆNICI

RIBA DIMLJENA U PEĆNICI ( RERNI )




Za pripremiti dimljenu ribu ne trebamo imati slozene aparate za dimljenje.To sve mozemo obaviti u vlastitoj kuhinji.

SASTOJCI za 3 osobe

4 fileta lososa ili druge ribe
po zelji sol, papar, maslinovo ulje
po zelji prilog uz ribu
2-3dl iverje ili krupnija
pilotina/strugotina od
bjelogoricnog drva. Najbolja je od johe
(jalse),Dalmocice, makija,
maslina.

PRIPREMA

Odrulati Al-foliju za nesto vise od tri velicine pleha. Pocetak ili prvu trecinu poloziti na pleh,na nju rasporediti iverje,pilotinu. Srednju trecinu folije izbosti iglicom ili tankim cavlicem(eksericem) i preklopiti da drvo bude prekriveno.Posoljenu ribu poloziti u vatrostalnu posudu,koza prema dole.Staviti posudu na preklopljenu foliju. Trecu trecinu folije preklopiti preko svega toga,rubove zavrniti,tako da je cijeli paket hermeticki zatvoren. Dok to pripremamo,zagrijati pecnicu na 250-275´C. Kad je pecnica ugrijana,ukljucimo samo donji grijac (bez cirkulacije zraka). Unesemo pleh sa paketom na dole zadnju etazu. Ostavimo tako 15 min da pocne proces dimljenja. Nakon toga smanjimo temperaturu na 180-190`C i drzimo tako 20-25 min.Izvadimo iz pecnice i pocekamo oko 5 min da se folija malo ohladi. Otvorimo paket i serviramo ribu uz neko kuhano povrce ili salatu po zelji.

Nema komentara:

Objavi komentar