ŠTEDNJA ENERGIJE

ŠTEDNJA ENERGIJE




POTREBAN MATERIJAL

1m2 tabla stiropora
deblj.50mm
1 Al folija
ljepilo

PRIPREMA

Izrada "tople komore"

Odabrati slobodnu, ovecu ladicu u kuhinjskom namjestaju. Izrezati tablu stiropora velicine dna i zidova ladice. Obloziti ih Al folijom i zalijepiti na svih 5 unutrasnjih ploha ladice. Sesta tabla velicine dna ladice, takodjer oblozena Al folijom, sluzi nam kao poklopac. I gotovo, nije tesko,zar ne?
Kako cemo ustediti energiju?
Jednostavno. Mozemo probati prvi eksperiment sa kuhanim krompirom. Dakle, stavimo kuhati krompir, cim uzavre, lonac premjestimo u "toplu komoru",poklopimo i nakon sat, a mozda i manje imamo kuhan krompir. Kad smo se uvjerili da Dalmatino ne zeza posteni narod, nastavljamo sa slozenijim kombinacijama, kao razna variva, gulasi, ragui i slicna jela, koja zahtijevaju duze krckanje. Kad smo neko jelo slozili i smanjimo vatru da lagano krcka sat dva,sad mozemo da vatru (struju,plin) ugasimo skroz i lonac smjestimo u ladicu,poklopimo i mozemo da idemo u shoping, kod frizera, pa i onoga sto strize i pitura nokte, ne brineci se, hoce li jelo zagorjeti. Kad se vratimo, jelo je gotovo.

Ovakva ladica nam takodjer koristi kad dragi zaigra jos jednu briskulu ili partiju na balote, jelo se stavi u ladicu i bude toplo kad se posluzi.
Eto ti ga tu.

Nema komentara:

Objavi komentar