ZAPEČENE KRUŠKE

ZAPEČENE KRUŠKE

Jednostavan desert. Upotrebio sam marmeladu od visanja, a vi mozete neku drugu po vasem ukusu.



SASTOJCI za 4 osobe

2 kruske
4 zlice marmelade
izmrvljeni keksi
1 bjelanjak (bjelance)
cokolada za kuhanje
secer, limun, maslac, vrhnje

PRIPREMA

1. Oprati kruske, oguliti ih i raspoloviti po duljini. Odstraniti sjemenke i izdubiti udubinu za nadjev.
2. Ovako pripremljene kuhati u vodi u koju ste dodali secer po volji i nekoliko snita limuna. Umjesto secera moze se staviti med.
3. Dok se kruske kuhaju (ne prekuhati), samljeti kekse i pomijesati sa marmeledom.
4. Kuhane kruske staviti u vatrostalnu zdjelicu, u njihovo udubljenje staviti zlicu nadjeva od keksa i marmelade.
5. Izbatiti bjelance sa secerom da se dobije cvrsti snijeg i s njim premazati kruske. Ubaciti u pec na 180`C i peci desetak minuta ili dok se snijeg ne zapece.
6. Za to vrijeme rastopiti cokoladu, dodati maslac i vrhnje, lagano prokuhati da se dobije cokoladni prelijev.

Gotove kruske posluziti sa cokoladnim prelijevom.

Ako su kruske velike, nema potrebe pitati ima li jos :D Jedna polovica je dovoljna za jednu osobu.

Nema komentara:

Objavi komentar