RIBLJI PIVAC

RIBLJI PIVAC

Egzoticno finsko jelo, jednostavno,preporucujem ...



SASTOJCI

Tijesto

6 dl vode
700 g razenog brasna
300 g psenicnog brasna
2 zlicice soli

Nadjev

1 kg ribe
400 g svjeze svinjetine (slanina)
koju fetu pancete
soli

PRIPREMA

1. Zamijesiti tijesto i razvaljati ga u krug, tako da na sredini kruga ostane debelo malo vise od 1cm, a prema obodu kruga se stanjuje.
2. Na sredinu posuti malo razenog brasna, na to poredati svinjetinu malo posoliti.
3. Na meso posloziti ribu i opet posoliti.
4. Ponovo sloziti meso i tako redom.
5. Podvuci ruke ispod tijesta s lijeve i desne strane i preklopiti preko nadjeva. S mokrim rukama.
Premazivati i "peglati" dok se paket ne zatvori. S prednje i sa straznje strane visak tijesta odrezemo i sacuvamo, da mozemo zakrpiti ako paket napukne da sok ne bi iscurio.
6. Staviti peci na 220`C oko jedan sat da se kora zapece. Smanjiti temperaturu na 100-120`C i peci 4-5 sati.

POSLUŽIVANJE

Mozda se cudite dugom vremenu pecenja. U Finskoj, gotovo u svakoj kuci se nadje veca pec na drva,u kojoj se pretezno pece kruh u vecim kolicinama. Kad je kruh pecen, u pec se stavljeju jela koja traze duze vrijeme pecenja na nizoj temperaturi. Npr. razna mesa ,divljac i sl. stave se u zemljanu posudu i ostavi do jutra da lagano krcka.

Nema komentara:

Objavi komentar