RUNEBERGOVE TORTICE

RUNEBERGOVE TORTICE

Finski pjesnik Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) je zapoceo dan s ovom torticom uz salicu punca. Njegova supruga Fredrika je smislila kako da iskoristi osusene, stvrdnute kekse, paprenjake, medenjake i ostale kolacice koji se nisu pojeli za Bozic. Ono sto ovim torticama daje posebnu car i ukus su zacini u paprenjacima, kao sto su kardamon, klincici i slicno. A ja, ne bih bio ja, a da ne smislim neku svoju muckalicu.



SASTOJCI

Biskvit

150 g maslaca ili margarina
1 1/2 dl secera
1 zlicica vanilije
2 jaja
1 3/4 dl brasna
1 1/2 dl mlj.keksa, paprenjaka, medenjaka ili sl.
1 dl mlj.badema
1 zlicica praska za pecivo
1/2 dl mlijeka ili slatkoga vrhnja
2-3 zlice ruma (nekoliko kapi esencije)
2 dl marmelade od malina

Sirup

1 izribana kora od narance
malo vode i ruma
secer

Ukras na vrh

1 dl secera u prahu
1 zlica vode i malo ruma

PRIPREMA

1. Istuci pjenasto masnocu i secer. Dodati jedno po jedno jaje i dalje tuci.
2. Izmijesati sve suhe sastojke medjusobno i dodati ih smjesi. Svemu tome dodati mlijeko ili vrhnje i rum. Sve skupa izmijesati i uliti u kalupe 2/3 zapremine.
3. Sa zlicicom napraviti udubljenje na smjesi i u nju staviti zlicicu marmelade od malina.
4. Peci 15-20 min na 200`C.
5. Da bi bile socnije, treba ih navlaziti sirupom. U loncic uzavreti vodu, secer i ribanu koru od narance. Kad se secer rastopi, skinuti s vatre i dodati rum i s tim sirupom ovlaziti tortice.

Nema komentara:

Objavi komentar