KOLAČ OD BOROVNICA
Ovo je jos jedna brza i jednostavna bravura.
SASTOJCI
Tijesto
5 dl mlijeka
1 kvas
2 kom jaja (jedno u tijesto, a drugo za premazivanje)
2,5 dl secera
1 zlicica soli
1,5l brasna
200 g maslaca ili margarina
Nadjev
po potrebi borovnice
(jagode,maline,tresnje,jabuke itd)
po potrebi secer
PRIPREMA
1. Rastopiti kvas u toplom mlijeku, dodati jaje, secer, sol i dio brasna i sve skupa izbatiti.
2. Dodati ostatak brasna, mijesiti rukama i pred kraj dodati masnocu i umijesiti glatko tijesto.
3. Tijesto na tanko razvaljati, bilo u obliku kruga ili pravokutnika, ovisno o obliku pleha.
4. Razvaljano tijesto prebaciti na pleh, na pekaci papir. Zavrniti rubove.
5. Tijesro premazati masnocom,posuti secerom,na to rasporediti borovnice sve do ruba i posuti secerom, i to toliko da borovnice budu skroz pokrivene secerom.
6. Razmutiti jaje s malo secera i premazati rub od tijesta. Peci na 220`C dokse secer ne rastopi
Ako pravimo samo jedan kolac, ostat ce nam viska tijesta, kojeg cemo iskoristiti na taj nacin, da cemo ga opet tanko razvaljati, premazati maslacem ili margarinom, posuti secerom i cimetom, a zasto nebi i s nekim svojim nadjevom, zamotamo kao savijacu i pecemo.
Nema komentara:
Objavi komentar